MRCC Oostende

Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum gelegen op de kop van het schiereiland gelegen tussen het Zeewezendok en Visserijdok staat beschreven in de inventaris van Onroerend Erfgoed als waardevol gebouw.

Oorspronkelijke vorm

Op het gebouw werd in 2004 een toevoeging gedaan door een volwaardige tweede verdieping. De bijkomende verdieping is de controlekamer voor de maritieme verkeersleiding. De plannen werden uitgewerkt door architectenbureau Ro Berteloot.

De structuur werd opgebouwd met een stalen skelet met houten vloeren en steeldeck dakstructuur. Centraal werd er boven de lichtkoepel een betonnen kuip gemaakt als technische ruimte. In een latere fase werden de technieken vernieuwd en werden de luchtgroepen op het dak geplaatst. De gelijkvloerse verdieping werd gedeeltelijk ontruimd.

Op het gelijkvloers is de dienst OMS nog actief. Deze dienst blijft ook na de renovatie actief in het gebouw maar verhuisd naar de tweede verdieping aan de westelijke zijde. Het nieuwe kantoor van OMS sluiten dan aan met de controlekamer.

Architecturale visie

Het gebouw heeft karakter en een duidelijke symmetrische opbouw rond twee centrale assen, in de langse richting en in de dwarsrichting. Deze assen worden in de gevels geaccentueerd door de inkompartijen. In de planopbouw is de langse as al vanuit de kelder herkenbaar.

Om de sfeer en de kwaliteiten van het gebouw te versterken moeten deze assen visueel terug worden opengetrokken. Dat kan zonder structurele werken uit te voeren. De centraal opgestelde monumentale trap zal terug tot zijn recht komen.

Door de buitenaanleg hierop af te stemmen wordt de ingang via de kopse gevel terug benadrukt. De zijingang die dienst doet als hoofdingang bleef behouden als dienstingang.

Gevelrenovatie

De gevelrenovatie van de bakstenen gevel met sierlijsten beperkt zich tot het hervoegen van het metselwerk met een kalkmortel, het reinigen van de gevel en het herstellen van de gecementeerde banden en sieraccenten.

Het houten schrijnwerk werd vervangen door aluminium schrijnwerk.

Bestaande structuren

De structuur van het gebouw kan dan maximaal behouden blijven alsook de afwerkingen zoals vloeren, plafonds en wanden. De niveauverschillen aan de noord-westelijke zijde zijn latere toevoegingen aan het gebouw.

Destructief onderzoek heeft aangetoond dat in de zuid-oostelijke zone er 3 tegelvloeren boven elkaar werden gelegd. Het niveauverschil tussen de structurele betonnen vloerplaat en de huidige vloerafwerking schommelt tussen de 30 en 40 cm. Wellicht is de vloer in helling gelegd om het ijswater afkomstig van visverkopers gravitair te laten afwateren.

De eerste verdieping blijft behouden.

Op de tweede verdieping wordt de werkruimte uitgebreid over de volledige oppervlakte. De controlekamer blijft zo goed als behouden maar de zone van het terras wordt ingenomen als kantoor voor OMS. De crisiskamer wordt verplaats naar het gelijkvloers. De ruimte van de crisiskamer op de tweede verdieping wordt een vergaderzaal.

De basisstructuur blijft behouden. De glasgevel is volledig herzien en opgevat als een klimaatgevel bestaande uit een buitenglasstructuur als zonnewering.

Previous
Previous

School De Rekke

Next
Next

Woning M